Φεμινισμός (κατά περίσταση)

Τώρα ξέρω ότι το πιθανότερο είναι πως θα βάλω τα χέρια μου και θα βγάλω τα μάτια μου αλλά προβληματίστηκα πολύ μετά το χθεσινό ποστ και τα σχόλια που έλαβε. Και αν από τον σημερινό τίτλο νομίζεις πως θα μεταμορφωθώ σε σουφραζέτα και θα βγάλω λόγο, να σου πω ότι δεν έχω κανένα τέτοιο σκοπό.

Ας είμαστε όμως ειλικρινείς. Η λέξη φεμινισμός και ειδικά φεμινίστρια που σε παραπέμπει; Πιθανά σε μια γυναίκα, όχι και πολύ γυναίκα, με αξύριστο πόδι, ντυμένη όπως να ναι χωρίς καμία θηλυκότητα, τσαμπουκαλώ και κοψαρχίδω. Ζούμε στη χώρα (εντάξει εγώ όχι προς το παρόν) που οι δύο εθνικές σταρ με χρονολογική σειρά είναι η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Ελένη Μενεγάκη, αμφότερες αιώνιες γατούλες και μεγαλομπεμπέκες. Και οι δύο προσωποποιούν το πρότυπο της γυναίκας που το παίζει χαζή αλλά δεν είναι χαζή, που κάνει τους άνδρες ότι θέλει, που είναι πάντα σέξι, όμορφη και ποθητή. Και δεν έχει σημασία η προσωπική της καλλιέργεια και οι γνώσεις της, αρκεί που τα έχει καταφέρει και κυρίως που διατηρεί πάντα φρέσκια αυτήν την εικόνα.

Ας μην αρχίσουμε με τα κοινωνικά στερεότυπα, τον τρόπο που αιώνες έχει δομηθεί η κoινωνία, το πως μεγαλώνουν και αντιμετωπίζονται τα αγόρια και τα κορίτσια και το πώς κατά συνέπεια διαμορφώνεται η προσωπικότητά τους. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μου, δεν είμαι κοινωνιολόγος, ανθρωπολόγος, ούτε καν ψυχολόγος. Αλλά φίλες μου ας μην κρυβόμαστε. Την γουστάρουμε αυτήν την εικόνα. Και μην παρεξηγηθώ. Πιστεύω πολύ πως μια γυναίκα πρέπει να προσέχει τον εαυτό της, να καλλωπίζεται, να ντύνεται  όμορφα και γενικά να κάνει ότι την ικανοποιεί. Πιστεύω επίσης πως οι γυναίκες είναι πολύ διαφορετικές από τους άνδρες. Αν και δεν ξέρω σε τι βαθμό αυτές οι διαφορές στην ιδιοσυγκρασία τους προκύπτουν από την φύση και σε τι βαθμό από τον τρόπο που επεμβαίνει η κοινωνία.

Διακρίνω όμως δύο μέτρα και δύο σταθμά. Γιατί όλες πλέον σπουδάζουμε, είμαστε δυναμικές και ανεξάρτητες, διεκδικούμε στη ζωή μας αλλά όλα και όλα, σε κάποια πράγματα είμαστε βαθιά παραδοσιακές και αν είναι δυνατόν μην πειράξει κανείς την συνταγή. Γιατί γοητευόμαστε από το μονόπετρο κουμούτσα, την τσάντα δώρο γνωστού επώνυμου οίκου, τον άντρα τον κιμπάρη που θα πληρώνει τις εξόδους μας και τις διακοπές μας και τον πρίγκηπα που θα μας πάρει υπό την προστασία του. Και κάπου εκεί, στο πρώτο ραντεβού που σε έχει βγάλει στο μοδάτο, μισελινάτο ρεστοράν, όλος ο δυναμισμός και η καριέρα έχει πετάξει από το παράθυρο. Το πρόβλημα μου δεν είναι ότι κάποιος θέλει να σου κάνει ένα ωραίο δώρο ή να σε πάει κάπου καλά για να σε ευχαριστήσει. Το πρόβλημα μου είναι πως το περιμένουμε και σε κάποιες περιπτώσεις το απαιτούμε και αν δεν γίνει στραβώνουμε. Και δε σου λέω να βγεις ραντεβού με τον Σκρουτζ Μακ Ντακ. Η τσιγκουνιά και η καρμιρίαση είναι κακό πράγμα. Αυτό που λέω είναι πως εν έτει 2017 που οι γυναίκες διαπρέπουν σε όλους τους τομείς, που συμβάλλουν σημαντικά στην πρόοοδο του πλανήτη, που έχουν καταφέρει άθλους, που αγωνίζονται και φτύνουν αίμα για να διεκδικήσουν ίσα δικαιώματα, για να μην ακούνε τον κάθε παπάρα πέφτουλα στο εργασιακό τους περιβάλλον να τους λέει ένα σωρό μαλακίες, που αγωνίζονται για να έχουν ίσο μισθό με τους σε αντίστοιχη θέση άντρες συναδέλφους τους, το να διαλέγεις επιλεκτικά να είσαι η αδύναμη γατούλα είναι υποκριτικό.

Το πιο παράδοξο και λυπηρό είναι πως συνήθως την χειρότερη σεξιστική κριτική οι γυναίκες την δέχονται από γυναίκες. Είναι εκείνη η συνάδελφος που προσπαθεί να σου ανοίξει τον λάκκο, που θα σε χαρακτηρίσει σκύλα στη δουλειά σου αν τυχαίνει να είσαι προισταμένη της, που με ευκολία θα πει ότι του έχεις κόψει τα αρχίδια, ότι είσαι πουτάνα αν κάνεις σεξ με κάποιον στο πρώτο ραντεβού, ότι είσαι αγάμητη και τελειωμό δεν έχει.

Ας αποφασίσουμε λοιπόν τι θέλουμε να είμαστε, ολοκληρωμένες προσωπικότητες ή τελικά το ασθενές φύλο που πάντα θα χρειάζεται την προστασία του αρσενικού.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s