Για πάντα μαζί

Πριν λίγες μέρες, η Ελισάβετ με τον Φίλιππα έκλεισαν 70 χρόνια γάμου και καθότι είναι το βασιλικό ζεύγος της χώρας, η είδηση έπαιξε παντού. Αν έχεις δει την πρώτη σεζόν του The Crown στο Νetflix, θα έχεις μάθει πως αυτή η σχέση έχει περάσει από 40 κύματα. Ένας γάμος άλλωστε περνάει πάντα από 40 κύματα και κάποιοι καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις φουρτούνες ενώ κάποιοι άλλοι φτάνουν σε αδιέξοδο και το διαλύουν.

Το πρωί είδα αυτό το βίντεο. Αυτή τη φορά το θέμα δεν ήταν το βασιλικό ζεύγος που έτσι και αλλιώς πρέπει να κρατήσει τα προσχήματα και δεν είναι εύκολο να χωρίσει αλλά ένα ζευγάρι κοινών θνητών που έκλεισε επίσης 70 χρόνια γάμου.

Για πάντα μαζί. Η πιο μεγαλεπίβολη κουβέντα που μπορείς να ξεστομίσεις. Ένας άθλος αν το καταφέρεις. Τι είναι αυτό που κρατάει μαζί και ευτυχισμένα τα ζευγάρια χωρίς κανείς από τους δύο να νιώθει ότι ασφυκτιά και ότι δεν περνάει καλά; Πώς καταφέρνουν να ξεπεράσουν την ρουτίνα που έχει μια μαγική ικανότητα να σε ρουφάει; Τι είναι αυτό που μένει όταν η κάψα του έρωτα αναπόφευκτα τελειώσει; Η αγάπη, η καλή επικοινωνία, ο σεβασμός, η αλληλοεκτίμηση, ο θαυμασμός, η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια, η υπομονή,  η ανεκτικότητα, το αμοιβαίο πάρε δώσε, η αλληλουποστήριξη, η τρυφερότητα, πολλά μπορεί να κατονομάσει κανείς. Και είναι πολύ εύκολο να τα λες παρά να τα εφαρμόζεις. Γιατί οι σχέσεις δεν είναι εύκολο πράγμα. Χρειάζεται δουλειά καθημερινά και από τις δύο πλευρές. Και η ζωή θα είναι εύκολη αλλά και δύσκολη, ευχάριστη αλλά και δυσάρεστη και ο ένας θα πρέπει να είναι εκεί για τον άλλον. Δεν ξέρω αν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Νομίζω πως όχι. Αυτό που πρέπει να υπάρχει φαντάζομαι είναι καλή θέληση, αποφασιστικότητα και όχι παραίτηση. Και το πιο σημαντικό να υπάρχει μια γερή βάση, από εκεί που ξεκινάνε όλα, να πατάει καλά ο καθένας στα πόδια του και να είναι στη σχέση για τους σωστούς λόγους.

Τους ζήλεψα αυτούς τους παππούδες. Γιατί είναι ευλογία να έχεις βρει τον σύντροφο σου και μαζί να πορεύεσαι στη ζωή. Τους ζήλεψα αλλά και τους θαύμασα γιατί το 70 είναι μεγάλο νούμερο, γιατί κατάφεραν να τα ξεπεράσουν όλα μαζί. Γιατί το μαζί είναι πάντα πιο δυνατό. Και γιατί η θεωρία πάντα απέχει από την πράξη και αυτοί έχουν κατακτήσει την πράξη.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s