London lover

To Λονδίνο είναι μαγικό και δε μου το βγάζεις από το μυαλό είναι το κέντρο του κόσμου. Εδώ γίνονται όλα με καταιγιστικούς ρυθμούς. Μια μητρόπολη που σε ρουφάει. Και ή θα νιώσεις να πνίγεσαι από αυτό ή θα την πάθεις όπως εγώ…θα μαγευτείς!

Δεν έχω δει ούτε τα μισά από αυτά που θέλω και υπάρχουν και χιλιάδες άλλα που συμβαίνουν και δεν τα γνωρίζω. Πώς γίνεται να βαρεθείς αυτήν την πόλη; Αναρωτιέμαι και αν την μαθαίνεις ποτέ ολόκληρη ή αν απλά ανακαλύπτεις τα αγαπημένα σου κομμάτια και επανέρχεσαι σε αυτά τακτικά.

Σήμερα είχα ραντεβού με την αγγλίδα φίλη μου από το Brighton. Για την ακρίβεια τον πρώτο άνθρωπο που γνώρισα με το που πάτησα το πόδι μου στη χώρα. Είχαμε να βρεθούμε μήνες και είχαμε κανονίσει να πάμε στο Royal Academy of Arts και να δούμε την έκθεση του Jasper Johns. Η φίλη μου είναι λάτρης της τέχνης. Η καλύτερη ξεναγός που μπορείς να έχεις σε τέτοιες βόλτες.

Βγήκα από το Oxford circus station και κατέβηκα την Regent street. Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα. Τα φώτα έχουν τοποθετηθεί και σε λίγες μέρες θα ανάψουν. Η φωταγώγηση του κέντρου σημαίνει και την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Περπατούσα μαγεμένη. Ένα μόνιμο χαμόγελο είχε κολλήσει στη μούρη μου. Το χαμόγελο μιας ερωτευμένης. Είμαι ερωτευμένη με το Λονδίνο! Νιώθω τόσο έντονα που δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ. Με πιάνει μια συγκίνηση και η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση μου είναι να βάλω τα κλάματα. Κλάματα απέραντης χαράς.

Είδαμε την έκθεση. Δεν είναι της παρούσης να σου πω για το Jasper Johns. Θα σου πω απλά πως ήταν εμπειρία. Και θα σου πω γενικά πως το Λονδίνο έχει τέχνη, πολλή τέχνη!

IMG_20171031_171642

Επόμενη στάση το Fortnum & Mason ακριβώς απέναντι.

IMG_20171031_171623.jpg

Mπαίνεις μέσα και είναι σαν να ταξιδεύεις σε άλλη εποχή. Το μέρος είναι θρυλικό. Θρυλικές και οι τιμές του…σχεδόν φοβάσαι να αγγίξεις ό,τι βλέπεις. Τα θέλεις όλα και για να τα έχεις χρειάζεσαι ένα δυνατό budget. Tσάι σε μεγάλη ποικιλία, σερβίτσια, μπισκότα, patisserie, bakery, κάβα, λαχανικά, σοκολάτες και ζαχαρωτά. Συσκευασίες απίστευτες, υπάλληλοι ντυμένοι σαν μπάτλερς. Νιώθεις τον αριστοκρατικό αέρα παντού. Οι Άγγλοι είναι μανούλες σε αυτό. Έχουν άλλωστε Queen και νομίζω από εδώ προμηθεύεται τα πάντα.

Συνεχίσαμε να περπατάμε. Ξαναβγήκαμε στην Regent Street και κάπου από πίσω βρήκαμε το Liberty. Tι συμβαίνει με τα εμπορικά σε αυτήν την πόλη; Πόσο καταπληκτικά είναι; Πόσο βγαλμένα από άλλη εποχή όπου υπήρχε ποιότητα και δεν μας είχε πνίξει η μαζικότητα. Όχι δες…

IMG_20171031_171600.jpg

Οι όροφοι είναι ξύλινοι, σαν να περπατάς στο σαλόνι ενός αριστοκρατικού σπιτιού. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει μια ζεστασία, μια αμεσότητα στον χώρο. Θες να κάτσεις εκεί με τις ώρες και να τα δεις όλα. Θες και να τα αγοράσεις όλα αλλά αυτό συμβαίνει παντού σε όλη την πόλη.

Χαθήκαμε στα σοκάκια της Carnaby street. Ένας λαβύρινθος στον οποίο δεν σε νοιάζει να χαθείς γιατί κάθε γωνιά έχει κάτι μαγικό. Κάτι να ανακαλύψεις. Περπατήσαμε λίγο πιο πέρα και συναντήσαμε την The photographer’s gallery. Aν σου αρέσει η φωτογραφία είναι must visit. Eδώ ξεφεύγεις από τον αριστοκρατικό και posh αέρα και έρχεσαι σε επαφή με την άλλη εικόνα του Λονδίνου. Την εναλλακτική, την arty, αυτή που θέλει να πετάξει το stiff upper lip και να σου δείξει την σύγχρονη τέχνη.

IMG_20171031_171543

IMG_20171031_152450

IMG_20171031_152928

IMG_20171031_171746.jpg

 

Αποχαιρέτησα την φίλη μου και βγήκα και πάλι στην Oxford Street.

Ήμουν συνεπαρμένη από όλα όσα είχα δει. Το χαμόγελο είναι ακόμα κολλημένο στο πρόσωπο μου. Αγαπώ το Λονδίνο. Αγαπώ τις εναλλαγές του, την πολυπολιτισμικότητα του. Αγαπώ να περπατώ στο πλήθος, να χάνομαι σε αυτό, να παρατηρώ τα πάντα γύρω μου. Και ακόμα έχω να δω και να κάνω πολλά!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s